

Contorizare netă
Cererea de energie electrică din surse regenerabile
surse, este în creștere în fiecare zi. Prin urmare, multe state caută să susțină generarea de energie din surse alternative și să dezvolte mecanisme speciale de sprijin pentru aceasta, cum ar fi „tariful verde” în Ucraina sau Rusia.
„Tariful de alimentare” Moldova nu se aplică în mod clasic
intelegand, este inlocuit cu un sistem net contabil pt
persoane fizice şi juridice să compenseze propriul consum şi un tarif fix pt persoane fizice și juridice pentru vânzarea energiei electrice
Etapele construcției și racordarea la contabilitatea netă:
Ce este Net Accounting?
Mecanismul de suport al contorizării nete permite utilizatorilor finali (persoane fizice, organizații) să producă și să utilizeze propria energie electrică prin instalarea de panouri solare pe acoperiș. Pe lângă promovarea surselor alternative de energie, contorizarea netă înseamnă economii la facturile de energie electrică și mai puțină dependență de fluctuațiile tarifelor la energie electrică, în timp ce, în același timp, o parte din consum este acoperită de energia generată.
sistem fotovoltaic.
Important! Sistemul de panouri solare trebuie să aibă o putere instalată de până la 200 kW, dar nu mai mult decât capacitatea specificată în contractul cu furnizorul.
Sistemul de panouri fotovoltaice trebuie să fie conectat la rețea și să funcționeze în paralel și sincron cu acesta;
Capacitatea totală instalată a unui sistem de panouri fotovoltaice conectate la aceeași rețea electrică nu trebuie să depășească 5% din valoarea sarcinii maxime înregistrate în cursul anului precedent.
Ce este sprijinul guvernamental pentru construirea unui sistem fotovoltaic care să acopere consumul propriu?
În 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 10 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Această lege este considerată principiul contorizării nete a energiei electrice.
Mecanismul descrie relația dintre furnizor și consumator. În cazurile în care proprietarul centralelor electrice care produc energie din surse alternative o folosește pentru propriul consum și are dreptul de a furniza excesul de energie generată către net.
Energia electrică se calculează la sfârșitul fiecărei luni:
-
Dacă cantitatea de energie electrică consumată depășește cantitatea de energie electrică furnizată rețelei, atunci consumatorul va plăti furnizorului doar diferența dintre cantitatea de energie consumată și transferată în rețea.
-
În cazul în care cantitatea de energie electrică pe care consumatorul a primit-o de la furnizor este mai mică decât cantitatea de energie electrică furnizată rețelei, atunci furnizorul de energie electrică va întocmi la sfârșitul lunii soldul de energie furnizată rețelei și utilizată din grila, diferenta de suma va fi inclusa in factura consumatorului final direct pentru utilizare in urmatoarele luni.
Important!
Dacă la sfârșitul anului furnizorul stabilește că consumatorul a furnizat rețelei de energie electrică, cantitatea de energie depășește cantitatea de energie electrică consumată din
rețeaua, acest furnizor este obligat să plătească consumatorului costul energiei electrice neutilizate la prețul mediu al energiei electrice de pe piață.